Wednesday, October 19, 2011

Pengakhiran cerita budak 2 tahun yang dilanggar van dan lori di China

Assalammualaikum,

Saya tahu beberapa hari lalu, 
ada video yang diupload 
ke facebook berkenaan budak 2 tahun yang dilanggar 2 kali di china.

Saya tengok saja masa mula-mula tengok kawan-kawan di fb sharekan video tersebut
ye lah nampak icon depan tuh van putih saja
pastu di atas status dia 
macam-macam
tengok komen semua macam menakutkan saja
so memang tidak berani tengok video tuh
tapi 
malam tuh masa tengok tv3
dorang ada tayangkan rakaman tuh
so tertengok sampai habis video tuh
gilaaaaa
hati ni macam disiat-siat tengok budak tu dilanggar macam langgar bonggol!
dah la tuh orang yang lalu lalang tengok macam anak kucing yang sakit
tu pun nasip lah ada makcik tua datang tolong alihkan budak tuh
itu pun korang bayangkan dalam selang masa 7-10 minit budak tuh terbaring terkapai-kapai
atas jalan
huh
macam aku mau jak melompat situ dukung peluk budak tuh

sakit betul lah hati ni
sangat
sangat
sangat sakittttt

semenjak tengok berita tuh
asyik terpikir-pikir saja 
apa jadi dengan budak tuh
sampai saya tanya opismate saya 
memang kacau lah jiwa sikit
dorang cakap budak tuh dah pun meninggal
disebabkan kecederaan otak yang serius

saya terkedu
kesian mengenangkan kesakitan yang dihadapi budak tu
saya berharap sangat dia hidup
tapi 
ketentuan takdir
Allah lebih menyayangi dia
semoga dia lebih tenang di sana
damai dari kejahatan manusia di muka bumi ini

di saat-saat akhir 'yue yue'


sedihnya saya

erm kenapa ya masa budak tuh kena langgar 
orang-orang yang lalu lalang tuh tidak peduli langsung dengan budak nih
saya tidak dapat terima walau apa pun alasan

tapi 
dari apa yang saya dengar 
kononnnya
saya baca dari blog mynameisnamee
mengikut undang-undang di China 
lebih baik langgar mati daripada langgar hidup
sebab hukuman langgar mati lebih ringan daripada langgar hidup
"Kalau langgar orang tapi mangsa mati, si pemandu akan hanya dikenakan denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000. Demi memastikan dirinya selamat dan kurang bebanan, dia sengaja terus melanggar adik Yuen menggunakan tayar belakang van. Kerana takdir ? Adik Yuen masih bernyawa dan adakah sekarang pemandu van @ pesalah itu masih berharap adik Yuen mati sebab nak lepas dari hukuman yang lebih berat?  Ya. dari surat khabar Cina hari ini."

undang-undang apa lah tu
bagus ubah lah undang-undang yang tak berguna macam tuh
tak berperikemanusiaan langsung


marilah kita sama-sama mengambil iktibar daripada kisah budak yue yue nih.


2 orang jalan-jalan di blog:

nanato said...

memang x berhati perut langsung..........

by Zent said...

Salam kenalan dari shah. Tujuan shah singgah sini sebab nak ajak korang
semua join FOLLOWER GIVEAWAY shah yang baru sahaja dilancarkan :)

kalau berminat boleh join di sini ye: http://shah-cyber.blogspot.com/2011/10/giveaway-pertama-sc-di-blog-baru-ni.html



Giveaway: http://shah-cyber.blogspot.com/2011/10/giveaway-pertama-sc-di-blog-baru-ni.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...