Wednesday, June 06, 2012

Bahaya penggunaan kerusi beroda bayi

Salam semua.

Teringin berkongsi dengan para ibu khasnya yang telah mempunyai anak bawah setahun

Erm selalu tak korang dengar 
Orang-orang tua cakap
"Belikan lah kerusi beroda tuh" 
"Senang sikit budak tuh nak berjalan"
"Lagi awal jalan lagi bagus"

Selalu kan? kan? kan?

Sebenarnya bahaya tau penggunaan kerusi beroda untuk bayi ni
Ia sebenarnya tidak membantu dalam keupayaan motor bayi tersebut
sekaligus keupayaan untuk bayi berjalan awal!

Jika difikirkan logik betul jugak. 
Kalau kita letak bayi tuh yang belum bersedia langsung hendak berjalan
Kenapa hendak letak di kerusi beroda tuh?
Takut-takut ada efek pula pada jangka masa panjang nanti
Bagus kita biarkan bayi tuh explore skill mereka dengan sendirinya
betul tak? 

Nasip jugak baby Izz tidak diletak di kerusi beroda masa awal2 dulu.

Info lebih lanjut boleh baca dekat sini yer


*gambar terbaru baby Izz*

2 orang jalan-jalan di blog:

N.Aima K said...

dulu kan masa ank 1st aku ingat "walker" tu mesti ada..aduh sebulan ja dia pakai sudah memanjat keluar!! lpstu jln lambat juga..ank 2nd aku x beli pun..skali duluan jalan dari anak 1st so mmg BUSTED sudah tu walker nda membantu hihihihi

norhanas said...

tu lah tu aima. nasip juga aku berat ati mau belikan c izz walker bah. baru aku sedar skema betul ayat ku bah kerusi beroda hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...