Thursday, January 20, 2011

Aku dan Breastfeeding

Ku dahului dengan ungkapan ...
Assalamualaikum...

lama gila aku tak meng'update' blog ku ini. macam dah bersarang dah hahah 
tapi takper lah biasa la aku yang baru bergelar ibu ni. 
memanjang ngan anak jer nih pun ada baby Izz di sebelah ni. nasip baik dok diam kalau idak 
bersarang lagi la belog ku ini 

ok lah sementara aku nak mandikan baby Izz. 
baiklah aku mengupdate kejap belog ku ini


ok so kali ni nak cita pasal sepanjang tempoh cuti bersalin ku yang selama 3 bulan
wohooooo siokkk owh 
syukur alhamdulillah doa ku selama ini termakbul jua
semoga cuti bersalin dipanjangkan 
amin :)

puas sangat hati dapat menjaga baby Izz 
apatah lagi daku yang fully breastfeeding 
memang x bleh jauh dari baby Izz ehehe
ok tajuk pun "aku dan breastfeeding"
so nak cita la pasal breastfeeding
hurm aku memang bercita2 untuk fully breastfeeding baby Izz sampai 2 tahun
insya Allah
tapi first target ni adalah 6 bulan dahulu
kalau berjaya insya Allah akan target setahun dan seterusnya 

sebenarnya banyak juga dugaan untuk mencapai impianku untuk breastfeeding fully baby Izz
contohnya semasa berpantang kat rumah parent ku dulu
balik2 disuruh ku bagi susu FM kat baby Izz 
konon tak kenyang la , cepat lapar la, nanti baby tak besar lah
tapi aku tetap bg susu ibu kat baby Izz 
yer lah tak kenyang atau cepat lapar tuh sebab susu ibu mudah dihadam kan usus bayi masi kecil lagi
pastuh berat baby Izz plak skang nih dah 5.1kg untuk 2 bulan
besar juga kan alhamdulillah
bukan nak melawan tapi ntah kenapa hatiku rasa sangat marah dan sedih jika baby Izz 
diberi minum susu FM yang tiada khasiat langsung dibangdingkan susu ibu
mana nak lawan susu ibu yang memang semulajadi mengandungi antibodi yang diambil dari ibunya
susu FM ada ker wah emosiii pulak yew
tapi sempat juga lah baby Izz minum susu FM tapi sekejap jer dalam 2 minggu 
tuh pun sekali jer sehari aku cepat2 bagi bf kat baby Izz eheh
tiap hari aku banyakkan sesi mengepam agar susu ku lebih meriah wah gittuuuu 
agar baby Izz dapat minum sepuas2nya dan kenyang
so baby Izz tak mo dah susu FM dan sewaktu dengannya

selepas 44 hari berpantang di rumah parent di labuan 
lalu ku balik ke rumah ku di kk 
di sini aku mula membuat stok EBM kerana aku akan bekerja tidak lama lagi
kalut juga memikirkan stok yang belum ntah apa-apa 
padahal tak lama lagi masuk kerja 
tapi syukur alhamdulillah 
cuti bersalin ku dapat dilanjutkan tempohnya hingga 3 bulan
hooorayyyyyyyyy
nak puas2 jaga baby Izz
nak puas2 bagi direct Bf baby Izz

alhamdulillah 
setakat ni semua berjalan lancar
pelbagai makanan telah ku cuba untuk memeriahkan susu ku 
pernah dua tiga hari B ku bengkak
sekali pam dapat 6oz untuk sebelah B sahaja sebab yang sebelah lagi bagi direct BF eheh
syukur tidak terkata

masa pantang dulu paling banyak pun dalam 3 oz 


ok lah tu kan untuk bagi kuat semangat nak pam neh ehehe
owh lupa nak gtau lagi masa ni guna spectra 
 
 
best pam ni sebab B kita memang rasa kosong gila lepas pam
sebab suction dia agak kuat la bagi saya 
kalau nak buat 8x sehari memang luka kot 
so memandangkan akan masuk bekerja tidak lama lagi 
skang ni dah upgrade ke medela freestyle plak
 
 
baru dua tiga hari pakai
erm suction dia tak la kuat sangat 
tapi ok la kan untuk B kita yang lembut ni
byk kali pam pun tak sakit
boleh guna bateri plak tuh
best best best 
tapi setelah beberapa kali mengepam
paling banyak pun untuk sebelah B 4 oz
belum pernah plak sampai 5oz lebih macam guna spectra 
belum serasi lagi kot ehehe 
tak per la kita tgu lagi next entry ya

ok lah nak blah dulu ni nak mengepam la apa lagik 
chiouuu


1 orang jalan-jalan di blog:

MARIA AWI said...

Salam dik..
tahniah kerana berjaya susukan bb dgn susu badan..
penggunaan pam yg tepat juga boleh memainkan peranan untuk meningkatkan production susu...bila dh pakai FS tu mesti berniat dan sentiasa positif yang adik berjaya susukan baby sekurang-kurangnya sehingga 2 tahun..in shaa Allah..

ni akak ada kongsikan tips untuk berjaya dlm penyusuan shga 2 tahun ye..jom baca..

http://jomsihatjomgojes.blogspot.com/2013/01/berjaya-menyusu-anak-sehingga-lebih-dua.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...