Wednesday, September 29, 2010

persediaan bersalin part 1 (Updated)

hye all 
kali ni saya ingin bercerita mengenai persediaan bersalin ehehe masuk 34 minggu ni rasanya semua ibu-ibu yang bakal melahirkan anak tu mesti dah prepare semua kan. dari baju bayi sampai lah baju ibunya sendiri. 

macam saya. baju-baju baby dah beli gak sket2. cuma rasanya ada lagi nak beli ni baju lubang2 dan baju overall untuk baby. tgl tu ja la rasanya untuk baju baby. yang paling penting nak beli tuala mandi , tuala muka dan alat-alat mandian baby. langsung tak beli lagi ni. mana la tau terberanak awal nayaaa ooo ehehe 
oleh itu, plan sabtu ni nak beli semua benda yang belum lengkap. so lepas tu tak la asyik pk benda apa nak beli. boleh buat kerja setenang-tenangnya dan berehat sepuas-puasnya. due date pun awal bulan november nanti. sempat lagi kan. 
oooo hampir daku terlupa diapers untuk baby pun belum beli dowh. beli skali la kan sabtu ne. tak la nanti last minute kan. 

sebenarnya skang ni tgh dalam dilema nak beli breast pump awal2 ni ker tidak yer erm susah benar nak decide. ye la kalau beli awal nanti takut membazir pla. kalau beli lewat nanti takut plak breast bengkak dengan mendadak lepas bersalin hurmmm nak wat camana yer. ada idea tak? dah lah nak beli yang mahal nih. yer la dengar review orang pump brand madela tu bagus dan senang nak guna kan. lebih-lebih lagi untuk mom yang bekerja ni. dua bulan ja dapat cuti. tunggula nanti kalau terbeli awal. awal la jawabnya kalau terbeli lewat lewat la jawabnya ehehe memang tak bole decide lar weh. pening pla nanti pala ni. kan dah jadi satu hal plak kang. ehehhe 

oklah kat bawah ni checklist untuk saya dan my baby

UNTUK BABY
Pakaian (new born + 0-3 bulan)
-baju lengan panjang : 2
-baju lengan pendek : 2
-baju berlubang ;p : 2
-romper
-seluar panjang : 2
-seluar pendek : 2
-sarung tangan : 3
-sarung kaki : 3
-topi : 2
-barut : 5
-bedung : 2

Lampin (semua pun belum beli lagi)
-lampin + pin
-lampin newborn pakai buang (drypers nb)
-tisu basah
-krim ruam lampin  Pureen ok tak?

penjagaan bayi
-tuala mandi
-tuala muka
-sabun bayi
-syampu bayi
-besen mandian
-losen
-bedak *tak payah beli coz nanti idung baby masuk habuk
-minyak bayi
-minyak angin yuyie @ nonaroguy dah beli minyak herbanika dari nona roguy
-sikat
-pemotong kuku
-putik kapas
-bebola kapas
-tikar bgetah *nih penting ker ar ermm

Tidur
-bantal kepala *papa janji mau belikan bantal lagi kan latexxx punyerr
-bantal peluk
-tilam
-selimut
-kelambu


Lain2 (beli lewat pun tak apa kan)
-kabinet baju baby
-mainan baby
-stroller
-car seat

CHECKLIST UNTUK IBU
-botol susu Avent
-pam susu spectra 7 dah try dah :) best
-berus botol susu
-pad payu dara
-Coli menyusu

-bantal menyusu
-seluar dalam pakai buang
-tuala wanita
-set bersalin (bengkung) *nona roguy? ammway? leesa?
-jamu
-Dettol utk cuci luka
-Jeli gamat @ pati ikan haruan
-stokin
-baju untuk menyusu baby
-beg


wah byk lagi la nak di beli. tak pa. beli2 sikit2 kan. kalau tak sempat beli aja online. sampai terus ke rumah. ehehe online pun byk gak best kan. dah lah murah. hurm cuma takut kalau barangan dia tak berkualiti. yer la kita tak tengok pun dengan real. just tgk gambar. menarik gambar nya maka mudah lah para ibu tertarik untuk membeli. ini my opinion sahaja. eheh

oklah kita jumpa lain kali k. tgk apa yang sempat di beli sabtu ni. :)

sambungan...


yey akhirnya dah beli dah semuanya yang lain2 tu nanti la. yang penting lagi skarang ni tengah dalam dilema nak beli set bersalin pula. mama cakap time dia dulu pakai jamu air mancur. saya ada juga buat research kat tenet pasal jamu air mancur ni tapi macam tak banyak sangat info dia. yang paling popular saya tengok kat tenet tu (based on experience orang lain) :
  1. Nona Roguy
  2. Leesa 
  3. Amway
  4. HPA
  5. Ammy60 Sendayu Tinggi 
Ini yang saya dapat dari internet la ehehe erm skang ni tak tau lagi nak beli mana satu. nak tunggu my ma datang kk baru la nak decide. suru dia tgk2 kan ehehe tapi Minyak Herbanika dari NR saya dah beli dah satu botol yeye dah sampai pun. yang ni memang rata-rata baca kat forum semua memang dorang puas hati. sapu kat pad, kat badan atau pun untuk mengurut. ble aja. harap2 bagus la minyak tu. 
ok lah setakat ni je lah celoteh saya buat masa ni. nanti kita sambung ye. rasa penat pula maklumlah dah masuk 36 minggu dah.




5 orang jalan-jalan di blog:

NADHIRA said...

haha bila due date

miss^Hanas^ said...

aik due kakak sendiri pun nda tau ka
6 november la
apa punya adik la ne nda tau huh~

syukies said...

wehehe....x lama lg ada anak buah...=)

Little Drama Queen said...

wah.. banyak nnya list barang 1st baby kan. untung si baby nih.. ehehe.. :)

miss^Hanas^ said...

syukie : insya Allah ming. doakan saja aku dimudahkan bersalin k. :)

winna : besalah 1st baby kan eheh nerves sebenarnya ni dup dap dup dap ada uda sakit2 pinggang ne geng

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...